top of page

MIGRAINE

WAT IS MIGRAINE?

Migraine is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende hoofdpijn die vaak gepaard gaat met andere symptomen zoals misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht, geluid en geuren. De pijn van migraine kan variëren van matig tot zeer ernstig en kan uren tot dagen aanhouden.

Mensen die lijden aan migraine hebben vaak last van specifieke waarschuwingssignalen, zoals visuele stoornissen, zoals flitsen of flikkeringen, gevoelloosheid of tintelingen in het gezicht of de handen, of veranderingen in spraak of geur. Deze symptomen kunnen zich voordoen voordat de hoofdpijn begint, en worden ook wel aura genoemd.

De precieze oorzaak van migraine is niet bekend, maar het wordt verondersteld dat het te maken heeft met veranderingen in de bloedvaten en zenuwen in de hersenen. Migraine kan worden uitgelokt door verschillende factoren, zoals hormonale veranderingen, stress, vermoeidheid, bepaalde voedingsmiddelen en drinken, veranderingen in slaappatronen, fysieke inspanning en veranderingen in het weer.

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar die kunnen helpen om de symptomen te verminderen en de frequentie en ernst van de aanvallen te verminderen. Deze behandelingen omvatten het gebruik van pijnstillers, triptanen, preventieve medicatie, en in sommige gevallen kan gedrags- of psychologische therapieën worden geadviseerd.

FYSIOTHERAPIE BIJ MIGRAINE

Hoewel fysiotherapie geen directe behandeling is voor migraine, kan het wel een rol spelen bij het verminderen van de frequentie en de intensiteit van migraine-aanvallen. Er zijn verschillende fysiotherapeutische interventies die kunnen helpen bij het verminderen van de factoren die migraine-aanvallen uitlokken of verergeren, zoals spanning en stress. Enkele van deze interventies zijn:

  1. Ontspanningsoefeningen: Fysiotherapeuten kunnen verschillende ontspanningsoefeningen aanleren om de spieren te ontspannen en stress te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning of yoga.

  2. Houdingscorrectie: Fysiotherapeuten kunnen helpen om een goede houding aan te nemen en aan te leren om de spanning op de nek en schouders te verminderen, wat kan helpen om migraine te voorkomen.

  3. Oefeningen: Specifieke oefeningen gericht op de nek en schouders kunnen helpen om de spieren te versterken en de beweeglijkheid te verbeteren. Dit kan helpen om de spanning en stress te verminderen die vaak migraine uitlokken.

  4. Manuele therapie: Fysiotherapeuten kunnen manuele technieken toepassen om de spierspanning in de nek en schouders te

bottom of page