top of page

REVALIDATIE NA TRAUMA OF OPERATIE

FYSIOTHERAPIE

Revalidatie bij fysiotherapie is een proces waarbij patiënten, die als gevolg van een blessure, ziekte of operatie, beperkingen ervaren in hun bewegingsmogelijkheden, worden geholpen om deze beperkingen te verminderen en hun functie te herstellen.

Fysiotherapeuten stellen voor elke patiënt een op maat gemaakt revalidatieprogramma op, dat kan bestaan uit verschillende behandelmethoden, zoals:

  1. Oefentherapie: gerichte oefeningen die zijn ontworpen om kracht, flexibiliteit en bewegingsbereik te verbeteren, evenals het verminderen van pijn.

  2. Manuele therapie: deze techniek omvat het gebruik van handmatige manipulatie van de spieren en gewrichten om pijn te verlichten en bewegingsbeperkingen te verminderen.

  3. Massagetherapie: dit omvat het gebruik van verschillende massagetechnieken om spanning te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en spierherstel te bevorderen.

  4. Houdingscorrectie: patiënten leren technieken om hun houding te verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie.

WORDT FYSIOTHERAPIE VERGOED?

Revalidatiezorg na een operatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar je hebt wel een verwijzing nodig van een arts. Daarnaast betaal je eigen risico.

Fysiotherapeutische zorg na een operatie wordt alleen vergoed vanuit de basisverzekering als de aandoening staat op de chronische lijst, bijvoorbeeld behandeling van een botfractuur na een knieoperatie. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van een arts, zoals je huisarts.

De basisverzekering dekt dan op grond van medische noodzaak maximaal 12 maanden lang fysiotherapie, maar alleen voor zover dit medisch noodzakelijk is.

BELANGRIJK!

  • De eerste 20 behandelingen fysiotherapie dien je zelf te betalen.

  • De verzekeraar vergoed de kosten vanaf de 21e behandeling. Je betaalt hiervoor eerst het eigen risico.

  • Je krijgt geen vergoeding voor een behandeling van een lichaamsdeel die los van de indicatie staat.

bottom of page